Το Δημοτικό Σχολείο Καλλονής με μεγάλη χαρά και φέτος διοργάνωσε μία Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης, από το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 ώς και τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024.

Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Ωστόσο, η εκπαιδευτική αυτή εξόρμηση, μας πήγε πιο ψηλά και πιο μακριά απ’ τη Βουλή των Ελλήνων. Επισκεφτήκαμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης  σε  ένα  νοερό ταξίδι στην κλασική Αθήνα, ακολουθήσαμε τον Απόστολο Παύλο κάτω από τον Άρειο Πάγο και σαν σε μηχανή του χρόνου, γευτήκαμε την σύγχρονη, πολύβουη Αθήνα στα πλακόστρωτα σοκάκια της Πλάκας.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες επισκέφτηκαν τη Βουλή των Ελλήνων και ξεναγήθηκαν στο κτίριο. Κάθισαν στα έδρανα των βουλευτών στην αίθουσα της Ολομέλειας και θαύμασαν την αίθουσα με την Ζωφόρο της Ελληνικής Επανάστασης και των χρόνων της Βασιλείας του Όθωνα. 

Η επόμενη μέρα (21-04-2024) ήταν αφιερωμένη στην Αργολίδα. Την κοιτίδα των Αχαιών. Επισκεφτήκαμε τις “πολύχρυσες Μυκήνες“, θαυμάσαμε τα κυκλώπεια τείχη τους, σηκώσαμε το βλέμα με δέος ψηλά στην θόλο του Θησαυρού του Ατρέα.

Απολαύσαμε μια βόλτα στην πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, στο  πανέμορφο Ναύπλιο και ξεναγηθήκαμε στο φημισμένο του φρούριο το Παλαμήδι, όπου με θλίψη αντικρύσαμε την φυλακή του Κολοκοτρώνη. Στα στενά δρομάκια του Ναυπλίου προβληματιστήκαμε μπροστά στο αποτύπωμα μιας από τις σφαίρες που χτύπησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια και μιλήσαμε για την κακοδαιμονία που κάποιες φορές μαστίζει το λαό μας. Ζήσαμε ένα μάθημα της νεότερης Ιστορίας μας όχι πια στην τάξη αλλά στα μέρη που αυτή ξετυλίχτηκε.

Το ηλιοβασίλεμα έκλεισε στο ξακουστό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου. Πειραματιστήκαμε με την ακουστική του και πληροφορηθήκαμε κάποια στοιχεία για την δομή του.

Η τελευταία μας μέρα (22-04-2024) στην Αθήνα ξεκίνησε με έναν γύρο της πόλης. Θαυμάσαμε μέσα από το πούλμαν τις σημαντικότερες πλατείες της πρωτεύουσας, την πανέμορφη Τριλογία του Πανεπιστημίου, τα νεοκλασσικά κτίρια. Σταματήσαμε και φωτογραφηθήκαμε μπροστά στο Καλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, περάσαμε δίπλα από τον Εθνικό Κήπο και τις Στήλες Ολυμπίου Διός. Περπατήσαμε σε έναν από τους πιο διάσημους πεζόδρομους της Ευρώπης  κατευθυνόμενοι προς το Μουσείο Ακροπόλεως, όπου βιώσαμε την συγκίνηση κάθε Έλληνα και Ελληνίδας όταν στέκεται μπροστά στις Κόρες της Πατρίδας μας, τις Καρυάτιδες. 

Μετά, στο Πλανητάριο, πετάξαμε στο Σύμπαν και παρακολουθήσαμε την Γέννηση της Γης μας . Πήραμε κάποιες ανάσες στους κήπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τελικά καταλήξαμε για τρελό παιχνίδι και χαρά σε ένα Bowling Hall ! 

Όταν ήρθε η ώρα να επιβιβαστούμε στο πλοίο της επιστροφής, ήμασταν κουρασμένοι, αλλά πολύ γεμάτοι από εντυπώσεις και αναμνήσεις. 

Αυτό  είναι και το τελικό αποθησαύρισμα ενός Σχολείου: να δημιουργεί αναμνήσεις στα παιδιά του για να τις κρατούν μέσα τους με χαμόγελο και νοσταλγία.

Ευχαριστούμε όλους όσους δούλεψαν για την επιτυχία αυτού του ταξιδιού.