Θεόφανης της Μυτιλήνης

 

Ο Θεόφανης της Μυτιλήνης ήταν κλασσικός έλληνας ιστορικός του πρώτου αιώνα π.Χ..

Η καταγωγή του ήταν από την Μυτιλήνη, ο πατέρας του λεγόταν Χιηροίτας. Ήταν μορφωμένος και ως εκ τούτου σημαντικός πολιτικός σύμβουλος του Ρωμαίου στρατηγού Gnaeus Pompeius Magnus. Ο Θεόφανης συνόδευε τον Πομπηίο στις εκστρατείες του ενάντια του Μιθριδάτη ΣΤ. Αφότου απέκτησε την Ρωμαική υπηκοότητα ονομάστηκε Gnaeus Pompeius Theophanes και ανέλαβε το αξίωμα του Eques (λατ. ιππότης). Παρέμεινε στο πλευρό του Πομπηίου και τον παρότρυνε να καταφύγει στην Αίγυπτο, όπου όμως σκοτώθηκε. Ο Θεόφανης πέθανε μετά το 44 π.Χ. και αποθεώθηκε στην πατρίδα του την Μυτηλήνη, κυρίως επειδή χάρη στις δικές του παραινέσεις, ο Πομπήιος χάρισε την αυτονομία στη Λέσβο.

Ο Θεόφανης ήταν ιστορικός. Από το έργο του έχουν σωθεί μόνο λίγα αποσπάσματα, στα οποία εξιστορεί την πολεμική δράση του Πομπηίου.

 

Την Άνοιξη του 62 π.Χ. ο Πομπήιος μετά τη νίκη του επί του βασιλιά των Αρμενίων Τριγράνη, πηγαίνει στον Πόντο και κατόπιν, καθ’ οδόνο προς την Ιταλία, σταματά στη Μυτιλήνη για αρκετό καιρό. Στην επίσκεψή του αυτή μαζί με τον σύμβουλό του Θεοφάνη τον Μυτιληναίο, δίνει πλήρη αυτονομία στο νησί και διατάσσει να κτιστεί στη Ρώμη, αντίγραφο του θεάτρου της Μυτιλήνης. Παρόλο που οι Μυτιληναίοι ήταν σύμμαχοι του βασιλιά του Πόντου, Μυθριδάτη. Την αυτονομία του νησιού, θεωρείται ότι πέτυχε ο Θεοφάνης λόγω της φιλίας του με τον Πομπήιο. 61 π.Χ. Ο Πομπήιος, ενώ διαρκεί ο πόλεμος στην ηπειρωτική Ασία, απονέμει στο Θεοφάνη το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη, εκθειάζοντας με εγκωμιαστικά λόγια την προσωπικότητά του μπροστά σε ολόκληρο το στράτευμα. Αυτός, κατά τη συνήθεια της εποχής, παίρνει το όνομα Γάϊος Πομπήιος Θεοφάνης. 55 π.Χ. Κτίζεται στη Ρώμη το αντίγραφο του θεάτρου της Μυτιλήνης με 17000 θέσεις. Άγαλμα του Θεοφάνη στόλιζε τον Ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, αλλά καταστράφηκε το 532 μ.Χ. στη «Στάση του Νίκα». Η βάση του αγάλματος βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Κωνσταντινουπόλεως.

 

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

 

Επικοινωνία