Πώς γεννήθηκε το νησί μου: «Ένα ταξίδι στους αιώνες»


Με το πέρασμα των αιώνων, έγιναν πολλές αλλαγές στην επιφάνεια της γης, μέχρι αυτή να πάρει τη σημερινή της μορφή.
Πριν από εκατομμύρια χρόνια λοιπόν, στη θέση του Αιγαίου Πελάγους, βρισκόταν μια στεριά που λεγόταν «Αιγηίδα». Πριν απ’ αυτή, υπήρχε θάλασσα. Μετά όμως από διάφορες μεταβολές που έγιναν μεγάλα κομμάτια της στεριάς, έπαθαν καθίζηση και σκεπάστηκαν από θάλασσα. Οι κορυφές των βουνών που έμειναν, σχημάτισαν τα νησιά που βλέπουμε σήμερα.
Η περιοχή αναστατώθηκε από ισχυρούς σεισμούς κι εκρήξεις ηφαιστείων που τελικά διαμόρφωσαν τα νησιά μας. Μάρτυρες σημερινοί αυτής της δράσης των ηφαιστείων είναι στη Λέσβο, το μοναδικό απολιθωμένο δάσος και οι ιαματικές πηγές (ζεστά νερά που βγαίνουν από τη γη).

Έργα των μαθητών του Δ1 τμήματος σχετικά με το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου:

 

 

Η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους


Το Απολιθωμένο Δάσος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού μας (κυρίως στην περιοχή του Σιγρίου και της Ερεσού), δημιουργήθηκε πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Τότε, το νησί μας είχε διαφορετικό κλίμα. Ήταν πιο ζεστό, με πολλές βροχές κι έτσι υπήρχε πλούσια βλάστηση με πολλά και πανύψηλα δέντρα, όπως αυτά που συναντάμε σήμερα στις ζεστές χώρες. Επίσης, μέσα στις «ζούγκλες» αυτές, ζούσαν ελέφαντες, λιοντάρια και πολλά άλλα είδη ζώων.
Κάποια στιγμή έγιναν πολύ μεγάλες εκρήξεις των ηφαιστείων που υπήρχαν στην περιοχή (όρος Όρδυμνο). Σκορπίστηκε λάβα και μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης κάλυψαν μεγάλες εκτάσεις.
Μια ουσία που περιείχε αυτή η στάχτη, το διοξείδιο του πυριτίου, καθώς σκέπασε τα δέντρα, ενώθηκε με νερό και σιγά σιγά άρχισε να μετατρέπει το ξύλο σε πέτρα (λίθο). Δεν το έκαιγε, αλλά το απολίθωνε.
Έτσι φτιάχτηκε το απολιθωμένο δάσος του νησιού μας, που είναι από τα σπουδαιότερα στον κόσμο και στέκει εκεί για να μας θυμίζει πως κάποτε στη Λέσβο υπήρχαν πολλά ψηλά δέντρα (που δεν υπάρχουν σήμερα) κι ένα φοβερό ηφαίστειο.

 

Χρήσιμες συνδέσεις:
Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

 

Επικοινωνία