Ο Μάκαρας και οι πόλεις της ΛέσβουΟ βασιλιάς Μάκαρας είχε πέντε κόρες: Τη Μυτιλήνη, τη Μύθημνα, την Ίσσα, την Άντισσα και την Αρίσβη.
Είχε όμως και τέσσερις γιούς: τον Έρεσό, τον Κυδρόλαο, το Λεύκιππο και το Νέανδρο. Ο Μάκαρας, στο νησί της Λέσβου χτίζει και οργανώνει πόλεις-κράτη καθένα από τα οποία έχει και τη δική του περιφέρεια όπως φαίνεται και στο χάρτη. Προς τιμήν του γιού του, Ερεσού, χτίζεται πάνω σ’ ένα λόφο που βρίσκεται πριν τη Σκάλα Ερεσού, η πόλη της Ερεσού.
Προς τιμήν της κόρης του, Μυτιλήνης, χτίστηκε πάνω σ’ ένα μικρό νησάκι που υπήρχε τότε προς τη μεριά του κάστρου της Μυτιλήνης, η πόλη της Μυτιλήνης.
Κοντά στην αρχαία πόλη της Τροίας, από την πλευρά της Λέσβου, χτίζεται στη σημερινή περιοχή του Μολύβου, η Μύθημνα.
Η Άντισσα, χτίστηκε παραλιακά και όχι εκεί που βρίσκεται ο σημερινός οικισμός, πάνω στο βουνό δηλαδή. Η Αρίσβη βρισκόταν κοντά στη σημερινή Αρίσβη, πάνω σε λόφο όπου υπάρχουν κάποια ερείπια από το αρχαίο κάστρο.
Η Πύρρα είναι η αρχαιότερη πόλη του νησιού. Ήταν χτισμένη κοντά στη θάλασσα στη σημερινή θέση «Κουρτήρ του Λισβορίου». Δεν είναι γνωστό πώς και γιατί οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη αυτή κι έχτισαν πιο πάνω τη νέα Πύρρα, η οποία τελικά καταστράφηκε από σεισμό. Από το όνομα της αρχαίας αυτής πόλης, ονομάστηκε ο Κόλπος Καλλονής: «Πυρραίων Εύριπος» και το δάσος που βρισκόταν εκεί κοντά: «Πυρραίων δάσος».
Όλες αυτές οι πόλεις-κράτη ήταν σημαντικές. Είχαν αποκτήσει μεγάλη στρατιωτική και οικονομική δύναμη.

Δείτε επίσης...

 

Επικοινωνία