Αρχαιολογικός χώρος Μέσων

Στα «Μέσα», όπου και ο ομώνυμος οικισμός, 9 χλμ. νοτιοανατολικά της Αγίας Παρασκευής και μόλις 800 μ. από την Εθνική οδό προς Μυτιλήνη, έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια του μεγάλου και σημαντικού για τη Λέσβου ιερού, όπου έδρευε το «Κοινό των Λεσβιακών πόλεων» του 4ου π. Χ. αιώνα, αφιερωμένο στη λεσβιακή τριάδα Δία, Ήρα και Διόνυσο.

Το όνομα του ιερού προέρχεται από το αρχαίο όνομα «το Μέσσον», που δηλώνει το μέσον του νησιού. Η καίρια του θέση, χωρίς άλλο, έκανε να γίνει το ιερό κέντρο παλλεσβιακής λατρείας και επαφής. Εκεί γίνονταν κάθε χρόνο εορτές κοινές των Λεσβίων, στις οποίες λατρεύονταν οι θεοί της τριάδας και μάλιστα η «Αιολήια θεός πάντων γενέθλα», που ήταν η κατεξοχήν προστάτρια των αιολικών γενών. Προς τιμήν της γίνονταν και τα καλλιστεία, όπου κρίνονταν για την ομορφιά τους οι «Λεσβίδες ελκεσίπεπλοι», ενώ γύρω ηχούσαν θεσπέσια οι ιερές ιαχές των γυναικών.

 

Ιερό Κλοπεδής (8ος - 6ος π.Χ. αι.)

Στην «Κλοπεδή», 4 χλμ. βορειοδυτικά της Αγίας Παρασκευής, σε ένα επιβλητικό τοπίο, μέσα στο πράσινο των ορεινών ελαιώνων και με θέα στα βουνά της αρχαίας Πύρρας και στον «Πυρραίο Εύριπο», συναντάμε τα μοναδικά στην Ελλάδα ερείπια δύο αρχαϊκών ναών του 8ου και 6ου π. Χ. αι. με κιονόκρανα αιολικού ρυθμού, που αποκαλύπτουν τη θέση ενός από τα σημαντικότερα ιερά στην ιστορία της αρχαίας Λέσβου. Στην περιοχή σώζονται επίσης ερείπια Βυζαντινού φρουρίου.

 

Επικοινωνία